Kad kažemo da živimo zeleno, svi odmah pomislimo na odvajanje otpada, recikliranje plastike, kompostiranje i slične svakodnevne aktivnosti kojima se bavimo u kućanstvu, no kako zaista prihvatiti zeleni pristup životu bez obzira gdje se nalazili?

Koliko ste puta posegnuli za plastičnom bocom vode na putovanjima ne razmišljajući o alternativi? Da ne spominjemo jednokratna pakiranja hrane koja ostavljamo za sobom u koševima za smeće dok mijenjamo zrakoplove, vlakove i druga prijevozna sredstva.

Što znači zeleno?


Živjeti zeleno znači živjeti održivo i organizirano, a to zahtijeva planiranje unaprijed. Zato smo mi na GREEN.HR platformi ponudili jednostavne alternative zbog kojih ćete biti ponosni zeleni putnici.
Ako za početak pogledamo gdje su nas dovele dosadašnje navike, nerijetko se iznenadimo. Samo nekoliko mjeseci nakon zaustavljanja prometa na globalnoj razini uzrokovanog pandemijom covida, imali smo priliku vidjeti dokazano pozitivne pomake u okolišu.


Satelitske slike Kine i Indije, koje su objavile NASA i Europska svemirska agencija, zabilježile su smanjenje emisije dušikovog dioksida. Ne zaboravimo fotografije venecijanskih kanala koji su zbog drastičnog smanjenja prometa turističkih brodova postali toliko čisti da su se u njima ponovno vidjele ribe. Naravno, globalna zdravstvena kriza nije odgovor na smanjenje emisija stakleničkih plinova, ali taj bi nam fenomen trebao dati razlog za razmišljanje o utjecaju ljudskog djelovanja na planet – uključujući i način putovanja.


Ako želimo ispuniti cilj Pariškog sporazuma da se ograniči globalno zagrijavanje na 1,5 °C iznad predindustrijske razine do 2030. godine, moramo napraviti značajne promjene. Dio toga morat će doći iz zrakoplovne i transportne industrije. Naime, sektor zračnog putničkog prometa trenutno čini oko 2% globalnih emisija i jedan je od najbrže rastućih onečišćivača okoliša. Neke zrakoplovne tvrtke rješenje vide u korištenju biogoriva, neke za kratka putovanja zrakoplove na električni pogon dok neke razmišljaju o ukidanju prvog razreda kako bi se u zrakoplovu dobilo više sjedećih mjesta. Čak i ako uspiju u tim promjenama, i dalje moramo promijeniti svoj pristup putovanju kao pojedinci.


Baš kao što je koronavirus prisilno usporio naše živote, i mi bismo trebali razmotriti sporiji, promišljeniji pristup putovanjima kada nam ona kao nekoć budu dostupna. Turizam je na mnogim svjetskim lokacijama porastao iznad svojih održivih granica, a štetu trpe lokalne zajednice. Postoji autentična veza koja dolazi s mjestom kada odvojimo vrijeme da smisleno shvatimo njegove ljude, kulturu i prirodne ljepote. To se ne može postići ako na jednom mjestu provedemo tek pola dana i nastavimo put do sljedećeg odredišta. Drastično bismo smanjili ugljični otisak kada bismo jednom godišnje otišli na duže putovanje umjesto pet ili šest kraćih. Umjesto aviona birajte vlak te si ujedno priuštite novo iskustvo. Pritisak na okoliš može se smanjiti i lokalnim putovanjima. Ovog ljeta mnogi nisu otputovali u druge zemlje nego su iskoristili tu priliku da otkriju nove čari svoje domovine. Gdje god se odlučili otputovati, imajte poštovanja prema ljudima, okolišu i kulturi jer ste praktički gost u njihovom domu. Stoga, pravilno odlažite svoj otpad da bi u tim mjestima mogle uživati generacije iza vas.

Evo jednostavnih savjeta za GREEN putovanja:

Bez plastičnih bočica

Jeste li znali da će, prema izračunima svjetskih ekoloških organizacija, do 2050. godine biti u morima više plastike nego ribe? Taj zabrinjavajući podatak svakako bi vas mogao pratiti sljedeći put kada se zateknete na putu i posegnete za plastičnom bočicom osvježavajućeg pića. Alternative postoje. Ili nosite svoju bočicu od doma što može biti vaš personalizirani omiljeni „to go“ predmet ili odaberite piće koje dolazi u staklenoj bočici.

Digital Detox

Nemojte misliti kako je ovaj izraz namijenjen samo poduzetnicima koji umjesto pravog digitalnog detoxa, koriste ovaj hashtag. Odmaknite se od digitalnih uređaja, isključite ih dok uživate u slobodnom vremenu, uživajte u doživljajima, iskustvima i upijajte što više svijet oko sebe. Ekologija se ne odnosi samo na zaštitu prirode, nego i na zaštitu ljudskih potreba za društvom i socijalizacijom.


Domaća i organska kuhinja

Najbolji doživljaj svake destinacije i lokalne kulture svakako pruža gastroiskustvo. Uživanje u autohtonim delicijama i specijalitetima znatno je održivije ako birate lokalnu kuhinju s lokalnim sezonskim namirnicama jer istraživanja pokazuju da je proizvodnja hrane među vodećima prema ispuštanju stakleničkih plinova.

Zero Waste

Ako putujete u toplije krajeve, trebat ćete torbu za plažu, zato izaberite platnenu, no osim platnene torbe, bilo bi poželjno i sve ostale sastojke vaše torbe prilagoditi zero waste načinu životu. Prije svega, pripazite da većinu kozmetike poput krema sa zaštitnim faktorom, balzama i ulja nosite u staklenim bocama, hranu u posudicama, da koristite višekratne rupčiće umjesto papirnatih, a ako već bez plastike ne možete, neka ona dolazi u vidu biorazgradivih formi.

Krema koja ne zagađuje okoliš

Zbog jakog Sunčeva djelovanja danas je doista nezamislivo otići na plažu bez kreme sa zaštitnim faktorom. One vas štite od UVA, UVB i infracrvenog zračenja, a bitno je da u istom trenutku takva vrsta kreme ne zagađuje more. Zbog velike ponude preparativne kozmetike, danas je znatno jednostavnije pronaći organske i ekološki osviještene kreme za sunčanje koje u sebi ne sadrže toksične kemijske filtere i/ili sastojke koji štete moru i njegovim stanovnicima.

Zelena mobilnost

Na svakom putovanju u veće svjetske metropole na prijevoz se troši znatno vremena, no osim toga, tradicionalni načini prijevoza podrazumijeva i značajan ugljični otisak. Zato probudite u sebi avanturista i potrudite se za obilazak grada koristiti bicikle, role ili romobile. Osim što ćete uživati u boljem doživljaju grada, istovremeno ćete uživati u fizičkoj aktivnosti koja može biti sjajna tjelovježba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)