Prema riječima Williama Edwardsa Deminga, bez podataka, samo si još jedna osoba s mišljenjem. Uviđajući nužnost digitalizacije turističkog sektora te važnost podataka u razvoju održivog turizma kao i u unaprjeđenju iskustva posjetitelja, razvijen je Interreg projekt S.LI.DES. (Smart strategies for sustainable tourism in LIvely cultural DEStinations).

Koristeći se nizom inovativnih alata i metoda, projekt S.LI.DES. razvio je prototip sustava za analizu različitih aspekata upravljanja baštinom. Ponajprije onih koji se tiču prepoznavanja potencijala nematerijalne kulturne baštine u kulturnoturističkim destinacijama, zatim za praćenje kretanja turista u destinaciji s ciljem izbjegavanja stvaranja gužvi te poboljšanja iskustva posjetitelja.

S.LI.DES. destinacijska upravljačka ploča

Jedan od glavnih rezultata projekta je destinacijska upravljačka ploča (engl. destination dashboard). Putem specifičnih analitičkih alata, sustav obrađuje informacije te razvija tablična i vizualna izvješća u formatu prilagođenom korisniku. Učinkovitost destinacijske upravljačke ploče testirana je u sklopu pilot akcija u pet gradova partnera (Šibenik, Dubrovnik, Ferrara, Bari i Venecija). Na slici ispod nalazi se toplinska karta na kojoj je prikazano kretanje turista u Veneciji. Podaci o kretanju turista dostupni su u realnom vremenu, zahvaljujući kamerama i senzorima koji su isključivo u tu svrhu instalirani u svakom od gradova partnera. Prikupljeni podaci pružaju mogućnost korisnicima destinacijske upravljačke ploče (lokalne vlasti, turističke zajednice, itd.) izradu kratkoročnih predviđanja kretanja turista, te s tim u skladu donošenje prikladnih odluka koje izravno utječu na rasterećenje gradskih jezgri i kulturne baštine preusmjeravanjem turista u manje posjećene dijelove grada.

Na temelju rezultata prikupljenih tijekom pilot akcija, gradovi partneri planirat će zajedničku strategiju s ciljem poticanja održivog razvoja urbanog prostora. Svi projektni rezultati bit će javno dostupni i primjenjivi i u drugim zainteresiranim turističkim destinacijama, naročito kulturnoturističkim destinacijama koje se tijekom visoke sezone bore s problemom prekomjernog turizma i gužvi u gradskim jezgrama.

Projekt S.LI.DES. financiran je programom Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020. te uključuje 11 partnera. Hrvatski partneri, među kojima i Institut za turizam, surađuju s talijanskim partnerima, kojima je na čelu talijansko Sveučilište Ca’Foscari.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)