Ispijanje kave u društvu Nikole Tesle, Dražena Petrovića ili Ruđera Boškovića od ovog će proljeća postati dio kulturne i turističke ponude grada Zagreba.

Trinaest interaktivnih skulptura hrvatskih velikana Slavoljuba Penkale, Ivana Meštrovića, Ruđera Boškovića, Marka Pola, Nikole Šubića Zrinskog, Fausta Vrančića, Dražena Petrovića, Nikole Tesle, Andrije Mohorovičića, Milke Trnina, Marina Getaldića, Ivana Vučetića i Josipa Belušića bit će postavljeno na najpopularnija zagrebačka okupljališta i terase.

Svi će velikani virtualno oživjeti skeniranjem bar-koda. Putem njega će se moći pročitati najvažnije informacije o svakom velikanu, ali i doznati zanimljivosti poput prijateljstva sa slavnim Galileom kojeg je njegovao Marin Getaldić ili slavne čokolade koja je dobila ime po našoj sopranistici Milki Trnina.

Skulpture su i službeno predstavljene u zagrebačkoj Laubi, prije nego svoje mjesto pronađu na zagrebačkim ulicama. U sklopu predstavljanja projekta „Sit&Meet – Staza hrvatskih velikana“ održana je panel rasprava pod nazivom „Inovacije koje povezuju povijest, kulturu i turizam“.

Na diskusiji su sudjelovali Sandra Herman, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta, Ante Bogdanić, osnivač projekta, Božo Skoko, sveučilišni profesor i stručnjak za nacionalno brendiranje  i Luka Pelicarić, turistički vodič grada Zagreba.

Autori projekta “Sit&Meet – Stazom hrvatskih velikana”

Kreativni dio projekta vodio je hrvatski kipar Nikola Vudrag – autor prve skulpture koja prikazuje Teslu. Ostatak skulptura djela su Jelene Mavrić Varga (Ivan Meštović, Ruđer Bošković i Dražen Petrović), Georgette Yvette Ponté (Marin Getaldić), Ive Šintić (Marko Polo), Jelene Kašić (Milka Trnina), Sanjina Vinkovića (Slavoljub Penkala i Ivan Vučetić), Paule Banić (Nikola Šubić Zrinski), Petra Popijača (Andrija Mohorovičić i Josip Belušić) te Petra Varge (Faust Vrančić).

Skulpture će se u formi izložbe već od ovog tjedna moći vidjeti u prostorijama City Centera one West. Od idućeg tjedna su u City Center one East, a potom i Split. Nakon toga odlaze trajno na zagrebačke lokacije kao što su Trg Republike Hrvatske, Preradovićeva, Gajeva i Kaptol.

Projekt su podržali Ministarstvo turizma i sportaHrvatska turistička zajednicaTuristička zajednica Grada Zagreba i Gradski uredi za turizam i kulturu.

Fotografije: Luka Stanzl

29.03.2022., Zagreb – U Laubi predstavljen kulturno turistickog proizvoda Sit & Meet Staza hrvatskih velikana. Sit & Meet je novi kulturno turisticki proizvod koji pozicioniranjem skulptura hrvatskih velikana na terase zagrebackih ugostiteljskih objekata postavlja temelje za razvoj inovativne kulturno edukativno turisticke ponude grada Zagreba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)