Pod sloganom „Kad je odmor nije teško“ od 23. do 26. veljače 2023. godine u halama 1, 1A i 4 predstavit će se oko 350 izlagača iz 33 zemlje, među kojima je i osam novih država s afričkog kontinenta.

Zemlja partner 44. Sajma turizma je Narodna Republika Kina, s kojom Srbija ima odlične partnerske odnose u gospodarstvu, kulturi i drugim područjima, a ovogodišnji sajam bit će prilika da se, uz pomoć i podršku Ministarstva za turizam i omladinu Srbije, poboljša turistička razmjena.

Sajam se, poput samog turizma, prilagođava turističkim prilikama i poslovnoj klimi u turističkom sektoru, kako bi se zadovoljila neprekidna želja ljudi za putovanjima i potraga posjetitelja sajma za novim destinacijama.

Kina – zemlja partner

Dragan Zečević, koordinator 44. Međunarodnog sajma turizma zahvalio se na podršci koju je Sajam turizma dobio od Ministarstva za turizam i omladinu Republike Srbije i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Narodna Republika Kina – zemlja partner ovogodišnjeg sajma. Najavio je bogat program koji je Kina pripremila, od gastronomije do turističkih potencijala, a u kojem će posjetitelji sajma moći uživati.

Destinacije kontinuirano prisutne na sajmu i omiljene kod turista iz Srbije su i ove godine: Turska, Grčka, Crna Gora, Tunis, Bugarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Cipar, Sjeverna Makedonija… kao i prošlogodišnji izlagači poput Maldiva i Sao Tome & Principe.

Premijerno će na sajmu ove godine svoje turističke atrakcije, prirodne ljepote i posebnosti predstaviti: Alžir, Burundi, Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija.

Zečević je rekao da je ove godine u suradnji s Ministarstvom turizma i omladine i Ministarstvom spoljnih poslova omogućen dolazak više zemalja s afričkog kontinenta i podsjetio da će paralelno sa Sajmom turizma biti održan i 18. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme Horeca-oprema.

Nikad više izlagača

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić izrazio je nadu da će ovaj sajam biti najuspješniji do sada i odao da u prilog tome ide činjenica da je prodano svih 10.000 kvadrata izlagačkog prostora.

Istaknuo je da će sudjelovati više od 350 izlagača iz više od 30 zemalja, a među njima je i osam novih destinacija s afričkog kontinenta.

„Među njima treba istaknuti Alžir koji po prvi put sudjeluje na sajmu“, rekao je Kandić.

Kandić je podsjetio je da su tijekom 2019. godine Kinezi bili prvi po broju dolazaka u Srbiju, a drugi po broju noćenja, a da će nova avio-linija prema Kini pojačati taj trend.

Predstavljanje Kine

Predstavnik ovogodišnje zemlje partnera Sajma turizma – Narodne Republike Kine, gospodin Šju Hong, savjetnik za kulturu Ambasade Kine u Beogradu izrazio je zahvalnost organizaciji Sajma i Ministarstvu turizma i omladine.

On je najavio da će Kina na svom štandu „Peking“ predstaviti kulturu, resurse, kao i da će poseban prostor biti namijeniti ostvarenoj suradnji s Beogradom.

„Kineski štand će biti podijeljen na štand Ninboa i Pekinga i predstavljače kinesku kulturu kroz predmete nematerijalne kulturne baštine, kao što su tradicionalne lutke iz Pekinga izrađene od svile, skulpture „zeca sa mjeseca“ i skulpture i predmeti od porculana i ostali tradicionalni proizvodi“.

Hong je istaknuo da je ovo način za produbljivanje strateškog partnerstva Kine i Srbije, kao i da su turistička suradnja i razmjena most za unapređenje odnosa dvije zemlje.

Podsjetio je da su lipnju 2022. Kina i Srbija pokrenule i međusobne direktne letove što je dodatno potaklo razmjenu dobara i usluga.

Također, gospodin Hong je poželio puno uspjeha u organizaciji sajma u ime Ambasade NR Kine.

Srbija sve poželjnija turistička destinacija

Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije izrazila je zadovoljstvo što po 44. put na Beogradskom sajmu u četiri sajamska dana imamo priliku predstaviti Srbiju kao turističku destinaciju koja dokazuje da je privlačna i domaćim i stranim turistima.

Istaknula je da je za TOS, Sajam turizma značajna manifestacija, s obzirom na činjenicu da će na jednom mjestu, u hali 4 predstaviti čitavu Srbiju, gde će se pokazati spremnost za sezonu koja dolazi i podsjetiti šta je sve napravljeno u prethodnom periodu.

“Na nama je da u ta četiri dana na najbolji način predstavimo Srbiju i damo svakome poneku ideju na koji način i kako provesti kvalitetan odmor u Srbiji i kako Srbiju doživjeti na pravi način”.

Naglasila je da će biti napravljena kombinacija tradicionalnog i modernog, da će se i putem novih tehnologija posjetiocima pružili prilika da zakorače na neku od destinacija u Srbiji i time ih motivirati da svoj odmor provedu u Srbiji.

Labovićeva je istakla da će u sklopu štanda TOS-a biti predstavljeni i suizlagači, kao što su JP Skijališta Srbije, Zavod za zaštitu prirode Srbije, Beogradski muzej i drugi.

Podrška komore i B2B sastanci

Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam u Privrednoj komori Srbije istaknula je ulogu Privredne komore Srbije na Sajmu turizma, koja svake godine na svom štandu predstavi po prvi put male lokalne proizvođače hrane, poduzetnike i tvrtke kojima daju vjetar u leđa kako bi mogli kasnije i samostalno izlagati.

Pored toga PKS i Europska mreža poduzetništva partneri su Beogradskog sajma na portalu B2B i u organiziranju poslovnih sastanaka koji će se održati prva dva dana sajma, 23. i 24. veljače u posebnom prostoru „B2B Meetings“ (hala 1).

“B2B sastanci imaju veliki značaj za unapređenje i razvoj turizma. Do sada na portalu, koji je i dalje otvoren za prijave, imamo više od 200 dogovorenih sastanaka“, rekla je Maljkovićeva.

S obzirom na velik broj sastanaka, organizirani su i posebni poslovni susreti s predstavnicima delegacije Kine, kao i članovima delegacije afričkih zemalja.

Tradicionalno, paralelno sa Sajmom turizma na Beogradskom sajmu će se održati i 18. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme „HORECA-OPREMA“, koji će prikazati najsuvremeniju opremu za hotelske i ugostiteljske objekte.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)