Hrvatski turizam u glavni ljetni dio turističke godine ulazi s pozitivnim trendovima i rezultatima turističkog prometa. Pokazuju to podaci sustava eVisitor prema kojima je u Hrvatskoj od siječnja do kraja lipnja ostvareno preko 7,2 milijuna dolazaka i 28,1 milijun noćenja. To u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 6 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima. Od toga je na Jadranu ostvareno 25,8 milijuna noćenja, što je 2 posto više nego lani. Na kontinentu je ostvareno preko 1,1 milijun noćenja, što predstavlja rast od 7 posto. A tijekom prvih šest mjeseci u gradu Zagrebu ostvareno je 1,2 milijuna noćenja. Podaci koji u odnosu na isto razdoblje lani predstavljaju rast od 8 posto.

„Pozitivni rezultati koje smo ostvarili u prvom dijelu godine još su jedna potvrda kako se Hrvatska profilira kao cjelogodišnja turistička destinacija. Ona koja gostima nudi sve više sadržaja i izvan ljetnih mjeseci. Odlične fizičke pokazatelje prate i financijski te smo u prvom tromjesečju imali i 24,61 posto veće prihode od stranih turista. A u prvih šest mjeseci i 6,5 posto veći broj fiskaliziranih računa.

S novim investicijskim ciklusom, za koji je Vlada osigurala rekordna sredstva iz europskih fondova i državnog proračuna, dodatno ćemo podići kvalitetu naše ponude te vjerujemo kako će u nadolazećim godinama Hrvatska bilježiti još bolje rezultate u ovom razdoblju, odnosno pred i posezoni, i time u potpunosti ostvariti naš strateški cilj da razvijemo turizam tijekom cijele godine i u svim dijelovima Hrvatske. Zahvaljujem cijelom turističkom sektoru na dosad ostvarenom. A pred nama su sada najintenzivniji mjeseci u godini te vjerujem kako ćemo nastaviti ovaj pozitivan trend“, istaknuo je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta. 

U Hrvatskoj najviše noćenja ostvareno u Istri

Kada ovaj turistički rezultat u Hrvatskoj segmentiramo po županijama, u prvom je polugodištu najviše noćenja ostvareno u Istri (8,4 milijuna noćenja). Zatim u Splitsko-dalmatinskoj županiji (5 milijuna noćenja). Završno na Kvarneru (4,4 milijuna noćenja), a gledano prema destinacijama u Dubrovniku, Rovinju, Zagrebu, Splitu, Poreču, Umagu te Zadru.

„Sportskim žargonom rečeno, hrvatski turistički sektor odradio je odlično prvo poluvrijeme te s velikim optimizmom ulazimo u nastavak turističke godine. Pred nama su vrlo intenzivni ljetni mjeseci, a trenutno u našoj zemlji na dnevnoj bazi boravi preko 700 tisuća turista. Uskoro će ta brojka, nikad ranije, premašiti milijun gostiju dnevno, a navedeno potvrđuje i vrlo visok stupanj popunjenosti smještajnih kapaciteta. Ovom prilikom sve turističke djelatnike pozivam na nastavak dosadašnjeg predanog i kvalitetnog rada. Samo ćemo tako ostaviti pozitivne dojmove kod naših gostiju“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Gledano prema tržištima, u Hrvatskoj je tijekom prvih šest mjeseci najviše noćenja bilo iz Njemačke (5,7 milijuna noćenja) te domaći gosti (3,7 milijuna noćenja), a zatim slijede tržišta Slovenije (2,7 milijuna noćenja), Austrije (2,6 milijuna noćenja), Poljske (1,8 milijuna noćenja) te UK-a (1,3 milijuna noćenja). Kada pak promatramo realizirana noćenja po vrstama smještajnih objekata, najviše je noćenja ostvareno u hotelima (9,2 milijuna noćenja), objektima u domaćinstvu (preko 8 milijuna noćenja) te u kampovima (5,5 milijuna noćenja).   

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)