Ministarstvo turizma i sporta bilo je domaćin konferencije o održivoj budućnosti turizma u regiji.

„Preusmjeravanje turizma prema održivoj zelenoj makroregiji“ je konferencija koja je 25.11.2021. iz Rovinja virtualno okupila turističke stručnjake, poduzetnike, predstavnike europskih institucija te predstavnike lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti čak deset zemalja Jadransko-jonske regije.

Konferenciju u organizaciji Ministarstva turizma i sporta otvorila je ministrica Nikolina Brnjac. U uvodnom dijelu govorio je i Słavomir Tokarski, direktor Uprave za europsku teritorijalnu suradnju, makroregije, Interreg i provedbu programa Europske komisije (DG Regio).

Među panelistima na konferenciji posebnu pažnju privlače Marie Audren, generalna direktorica HOTREC-a, krovne udruge hotela, restorana, barova i kafića u Europi i Eric Dresin, glavni tajnik ECTAA, Europske udruge turističkih agenata i turoperatora.

Kako naglašavaju organizatori, konferencija je izravan poziv dionicima na aktivno sudjelovanje u provedbi Jadransko-jonske strategije, uz poticaj na stvaranje partnerstava za buduće projektne aktivnosti. 

Teme konferencije

Konferencija donosi tri glavne teme. Raspravu o održivom upravljanju kulturnim rutama u Jadransko-jonskoj regiji moderirao je dr. Stefano Dominioni, direktor Europskog instituta za kulturne rute Vijeća Europe. Dionici iz zemalja članica EUSAIR-a, stručnjaci i voditelji kulturnih ruta predstavili su najbolje prakse pripovijedanja i kulturno-turističkih proizvoda na rutama.

O prekomjernom turizmu i oporavku u skladu sa suvremenim trendovima u zaštiti okoliša i plavim rastom te utjecajem na sve sektore usko povezane s turizmom, vodila je dr. Alessandra Priante, regionalna direktorica za Europu, Svjetske turističke organizacije UNWTO.

Inovacije i održivost u sektorima povezanima s turizmom nakon pandemije i ovoga puta su bili važan dio rasprave koju je moderirala Nadine Lakhal iz DG Regio Europske komisije. U raspravi su sudjelovali i Ramune Genzbigelyte-Venturi iz DG Grow, Generalne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća Europske komisije. Sudionici su pokušali odgovoriti na pitanja o tranzicijskom putu za turizam za otporniji, inovativniji i održiviji ekosustav.

Više detalja o konferenciji i o programu doznajte na stranicama EUSAIR Facility Point projekta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)