Na gala večeri u Esplanadi uzvanike očekuje jedinstvena gozba od pet sljedova delicija koju potpisuje chef Oldřich Sahajdák, koja započinje dobrodošlicom, a prati je selekcija odabranih vina i piva koja za ovu prigodu stižu iz Češke.

Etablirani chef Oldřich Sahajdák u svojoj je karijeri radio u prestižnim restoranima u Novom Zelandu, SAD-u, Italiji i Portugalu s međunarodno priznatim chefovima. Danas nadgleda kuhinju jednog od najpoznatijih restorana u Pragu te sa svojim timom redovito gostuje u poznatim restoranima u Europi i Aziji.

Potpisuje jelovnik i za ovu prigodu priprema neka od svojih autorskih jela, kao i neke novitete u koje unosi dašak češke kuhinje s twistom. Gala večera će ujedno biti jedinstvena prilika za goste da uz svaki slijed kušaju neka od priznatih čeških vina, kao i pivo vrhunske kvalitete.

Tartufi, čvarci, patka, mak te tamno pivo s medom i lješnjacima…

Hotel Esplanade već godinama priprema gala večere uz gostovanja poznatih chefova s Michelinovim zvjezdicama. Drago mi je što nastavljamo tu tradiciju i što će naši gosti moći uživati u još jednoj gurmanskoj poslastici, osobito jer ovaj put jela dolaze u spoju s pivom i vinom iz Češke. Mnogi znaju da je Češka poznata po pivu, ali nisu imali priliku kušati odlično pivo koje stiže iz autentične češke pivovare Fenetra, kao ni vino koje također dolazi iz priznatih čeških vinarija poput Petr Koráb, Petr Kočařík, Vino Loigi i Dva Duby. Sigurna sam da će se i ove godine tražiti stol više”, naglasila je chefica Ana Grgić Tomić.

Chef Oldřich Sahajdák suvlasnik je restorana La Degustation Bohême Bourgeoise, otvorenog 2006. godine, na dan kada mu se rodio sin. Moglo bi se reći da mu je kuhanje zapisano u genima. Kao dijete provodio je mnogo vremena uz obitelj u kuhinji, isprobavajući nova jela. Iako je u svojim tinejdžerskim danima želio postati nogometna zvijezda, to mu se nije ostvarilo.

Chef

Chef i njegov tim redovito gostuju u poznatim restoranima Europe i ostatka svijeta, od Londona do Singapura. Jela ne voli potpisivati jer želi svakodnevno rasti. No ipak tartar od govedine i sendvič s tartufima njegova su autorska jela koja se poslužuju od samog otvaranja restorana.

Iako je poznat kao vrhunsko gastronomsko mjesto, u restoranu se njeguje opuštena atmosfera. Posjetitelje se potiče da određena jela jedu rukama, baš kao što bi to činili da ručaju ili večeraju kod kuće. Chefovi i osoblje smatraju sve svoje goste prijateljima te se tako prema njima i odnose. Restoran broji 35 mjesta, a poslužuje pet menija i 12 do 15 amuse-bouchesa, odnosno malih zalogaja.

Chefov je običaj da svaki meni bude jedinstven i da se sastojci ne ponavljaju, ako ne računamo osnovne. Jelovnik je pomno usklađen s godišnjim dobima, uz svakodnevne minimalne izmjene. Svako jelo osmišljeno je na dan same pripreme, a ovisi o dostupnosti namirnica. Često chefovi sami ubiru gljive, love ribe iz lokalnih rijeka i jezera. Sve je to s ciljem da posjetiteljima pruže pravi gastrodoživljaj Češke, poštujući njezinu tradiciju i bogatu kulinarsku povijest. Svako jelo priča svoju priču.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)